Del 2/4 Från utmattad till coach

Och så här i efterhand kan jag säga att jag aldrig har velat dö, men jag upplevde livet som enormt överväldigande.

På vårdcentralen konstaterades det att jag hade en utmattning med depression. Läkaren vill sjukskriva mig helt och ordinerade antidepressiva. Jag blev helt chockad och kunde inte alls tänka mig varken sjukskrivning eller medicin. Tillslut gick jag med på 50% sjukskrivning. Doktorn sa åt mig att återkomma genast om jag ångrade mig eller om jag mådde sämre.

När jag kom ut från vårdcentralen gick jag ner till ån som låg i närheten. Tårarna sprutade. En främmande kvinnan som var ute och gick med sin hund kom fram till mig och frågade hur det var och höll om mig en lång stund. Hon berättade senare att hennes dotter, som var i min ålder, också var sjuk. Hon tog mitt nummer innan vi skildes åt. Under ett par år därefter ringde hon till mig för att se hur jag mådde och för att höra att det gick framåt för mig. Hennes namn var Agneta.

Strax innan besöket på Vårdcentralen började jag gå i samtal. Tre månader följde med en hel del nya insikter, men också en tid som gjorde mig ännu sjukare. Jag hade en 100%-ig tjänst som jag mer eller mindre försökte sköta på 50%, eftersom jag var sjukskriven 50%. Jag var lättirriterad, deppig och helt vilsen, vilket gjorde situationen hemma ohållbar. Under en tid bodde jag hos en kompis några dagar i veckan för att vi skulle orka. Jag visst knappt hur jag skulle orka andas 5 minuter framåt åt gången.

En dag i december 2003 sa min min terapeut till mig ”Jennie om du tror att detta är någon slags medvetandeterapi, så kan du sluta komma hit. Du måste börja GÖRA annorlunda också för att få förändring.” Det var som ett slag i ansiktet. Ganska omgående efter det samtalet kontaktade jag vårdcentralen igen och gick med på heltidssjukskrivning. Jag började också ta medicin och gjorde det i ca 1,5 år. Medicinen var en befrielse för mig (jag vet att inte alla känner så). Jag slapp känna och tänka så intensivt och det svartaste känslorna började långsamt släppa.

Här tog jag beslutet att det fick vara nog och långsamt började mitt liv vända. Framför mig låg ett långt och tidvis tungt arbete, men också intressant och spännande.

Kram Jennie 🙂 ♡

Läs första delen här: Utmattning: Kraschen

Läs tredje delen här: Utmattning: Varför blev jag sjuk?

Läs fjärde delen här: Utmattning: Vägen tillbaka 

Anmäl dig till min gratis onlinekurs här för att börja eller fortsätta jobba med dina tankar och din personliga utveckling.